רעיון נחמד, אבל לא מציאותי

צוות אקזיטוואלי

 

2 סטארט-אפים מתחומים שונים שהצליחו בגדול, מספרים על חוסר האמון והקושי בגיוס ההשקעה בתחילת הדרך. היום הם צוחקים כל הדרך אל הבנק.

כל יזם שעשה דבר או שניים יאמר לכם שחיי הסטארטאפיסט הם רכבת הרים של ממש - פעם למעלה ולא מעט פעמים למטה. כעת 2 סטארט-אפים שהצליחו בגדול מספרים על הרגעים הקשים, וכיצד הם המשיכו למרות שאף אחד לא האמין בהם בתחילת הדרך.

בריאן צ'סקי, מנכ"ל ומייסד Airbnb ששינתה את עולם המלונאות, הובילה את מהפכת הכלכלה השיתופית, וששווה היום כ-20 מיליארד דולר, מספר בפוסט שפרסם, שבתחילת הדרך, בשנת 2008, ניסה לגייס כאחרון הסטארטאפיסטים  150 אלף דולר לפי שווי של מיליון וחצי דולר, מה שהיה מקנה למשקיעים 10% משווי החברה. מתוך 7 משקיעים אליהם פנה בעמק הסיליקון, 2 כלל לא חזרו אליו, 3 השיבו בנימוס שתחום התיירות לא נמצא בין תחומי ההשקעה שלהם, 1 ענה ש"אינו מצליח להתרגש מעסקי התיירות", והאחרון טען ש"ההזדמנות העסקית פשוט קטנה מדי". בראיין שפרסם בפוסט את 5 התשובות השליליות שקיבל במייל סיכם את העניין עם זריקת עידוד ליזמים: " בפעם הבאה שיש לכם רעיון ואנשים דוחים אותו, אני רוצה שתחשבו על המיילים האלה".

הסיפור של Eat24 הוא סיפור של הצלחה יזמית שמבוססת על האופי הישראלי, המשלב יכולת התמדה, המון יצירתיות ולא מעט חוצפה. Eat24 הוקמה על ידי חבורת ישראלים צעירים שהחליטו להקים אפליקציה למשלוחי אוכל בחוף המערבי של ארה"ב בשנת 2008. הם הלכו כנגד כל הסיכויים כאשר ניסו להיכנס לאחד התחומים התחרותיים ביותר כאשר כבר באותה תקופה נשלט על ידי Grubhub שכיום משמשת בכ-20% מכל הזמנת טייק אווי באמריקה.

בנוסף לאתגר שהיוותה הכניסה לשוק כ"כ תחרותי, היה על היזמים למצוא דרך לגשר על חוסר הניסיון המוחלט שלהם בהייטק על כל מרכיביו, והיעדר קשרים בעמק הסיליקון. לאור נחיתותם המובהקת אף אחד לא הסכים להשקיע בהם, והם שמעו את כל סיבות הלמה לא שיזמים מכירים כל כך טוב, בין השאר- אתם לא מציאותיים, אין לכם יכולות עסקיות, אין לכם יכולות טכניות, השוק תחרותי מדי, אין צורך, יש צורך אבל אתם לא הצוות המתאים ועוד.

למרות חוסר האמון והעדר המימון הם החליטו לנסות ולהגשים את החלום בדרך הקשה: הם עבדו מהבית והחליטו לעבור מסעדה מסעדה ולשכנע את הבעלים שכדאי להם להיכנס למערכת ההזמנות שלהם. אסטרטגיית הכניסה שלהם לשוק, אם אפשר לקרוא לה כך, הייתה להתחיל מלמטה ולפנות למסעדות המשפחתיות הקטנות. הסלוגנים בו הם השתמשו בגיוס המסעדות הראשונות היה "win win" ו-" אנחנו עושים כסף רק שאתם עושים כסף", וכך אט אט הצליחו לשכנע את בעלי המסעדות להצטרף למערכת.

לבסוף המאמץ השתלם, Eat24 הגיעו לכ- 20 אלף מסעדות רשומות במערכת (כמחצית ממספר המסעדות הרשומות ב- (Grubhub מה שהוביל אותם לאקזיט של 134 מיליון $ אשר כל כולו התחלק בין היזמים מבלי להפריש ולו דולר אחד למשקיעי ההון סיכון- אותם משקיעים אשר כינו את צוות היזמים "לא מציאותיים". 

סבבי הגיוס באמצעות פלטפורמת אקזיטוואלי מתבצעים בהתאם למודל של פטור מחובת פרסום תשקיף לפי סעיפים 15א(א)(1) ו-15א(א)(7) לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968. במודל זה, בכל סבב השקעה חשיפת מידע מפורט על ההשקעה ועל החברה מוגבל ללא יותר מ- 35 משקיעים שאינם משקיעים כשירים וסבב ההשקעה איננו במתכונת של רכז הצעה כהגדרתם בחוק ניירות ערך.
עקבו אחרינו