מדיקל סטארט-אפ ניישן – האם ההייטק הישראלי בדרך למצוא פתרון לקורונה?

צוות אקזיטוואלי

וירוס הקורונה הוכיח שאף על פי שנדחקה הצידה על ידי תעשיות 'חמות' כמו סייבר ומחשוב קוונטי תעשיית המדיקל היא כח משמעותי שעמיד, ולעיתים אף צומח בזמן משברים עולמיים.

אנחנו נכנסים לעידן חדש. המשבר הנוכחי מלמד על הצורך העצום של התעשיה הרפואית בהתייעלות בטיפולים קיימים ולפתרונות שיפחיתו משמעותית את כמות האנשים המגיעים פיזית לבתי החולים ויאפשרו טיפול וניטור בשלט רחוק. לכן, סטארט-אפים רפואיים עתידיים להוות כח משמעותי בכלכלת העתיד ולהתוות את הטיפולים והתהליכים שעליהם תושתת מערכת בריאות טכנולוגית כבר בשנים הקרובות.

חיסון כחול לבן לנגיף הקורונה

עדות לעוצמת הידע הרפואי הקיים בארץ הגיעה בסוף החודש שעבר מצידם של חוקרי מכון מיגל מקריית שמונה, שנתמך על ידי משרד המדע והטכנולוגיה ומשרד החקלאות. חוקרי המכון טוענים שהשיגה פריצת דרך מדעית לחיסון נגד נגיף הקורונה וכעת ממתינים לאישור הבטיחות של המוצר בכדי להתחיל לייצר חיסונים נגד המחלה המתפשטת בעולם.
 

"פריצת דרך מדעית לחיסון נגד נגיף הקורונה" צילום: מכון מחקר מיגל

כמו כן, מקורות במערכת הבריאות דיווחו כי המכון הביולוגי צפוי להודיע בקרוב כי השלים פיתוח של חיסון לקורונה. לפי המקורות, מדעני המכון רשמו פריצות דרך משמעותיות בהבנת תכונות הנגיף. הליך הבדיקות של החיסון עשוי להתקיים באופן מואץ, אולם בטרם ייכנס לשימוש עשויה לעבור שנה ואף יותר.

 

מדיקל סטארט-אפ ניישן 
 
ישראל היא אחת מבין שורה של מדינות מפותחות שכבר מבינות לעומק את הצורך ופועלות על מנת להתאים עצמן למציאות החדשה. כך נכתב בדוח משרד הבריאות משנת 2017:
"מערכת הבריאות ניצבת מול אתגרים רבים, הנובעים מצרכים הולכים וגוברים לאור הזדקנות האוכלוסייה ועלייה בשיעור התחלואה הכרונית, לצד מצוקה תקציבית קשה המובילה למחסור במשאבים ובכוח אדם רפואי. בדומה למערכות בריאות ציבוריות בעולם, אתגר המשאבים החסרים אל מול הביקוש הגובר לשירותים מאיים להביא את המערכת לנקודת שבר."
לכן, טרם ההתפתחויות האחרונות, מדינת ישראל הכריזה על יוזמת בריאות דיגיטלית בהשקעה של 922 מיליון שקלים ובשיתוף פעולה עם קופות החולים הגדולות. בין מטרות התכנית האצת הצמיחה של חברות ישראליות בתחום הבריאות הדיגיטלית והגדלת היצוא בתחום. הגברת שיתופי הפעולה בין תעשיית הבריאות הדיגיטלית, מערכת הבריאות והאקדמיה בישראל, תוך מינוף יכולות מערכת הבריאות הישראלית וקידומה. הגברת שיתופי הפעולה בין תעשיית הבריאות הדיגיטלית הישראלית, לבין מערכות בריאות, תאגידים וגופי השקעה בינלאומיים מובילים, תוך חיזוק האקו-סיסטם בישראל.
 

"הביקוש הגובר לשירותים מאיים להביא את המערכת לנקודת שבר." צילום: Shutterstock

 
כל אלו מספקים רוח גבית לתעשיית ההיי-טק הענפה בארץ שכוללת מעל ל-500 מיזמים שונים המפתחים ומספקים פתרונות רפואיים בתחומים שונים. ישראל היא אחת מבין שורה של מדינות מפותחות שכבר מבינות לעומק את הצורך ופועלות על מנת להתאים עצמן למציאות החדשה. 
גם המגזר העסקי מפעיל מאמצים מיוחדים ומגביר השקעות בתחום כיוון שלחברות הגדולות אינטרס מובהק לשמירה על אורח חיים המאפשר מסחר תקין. ביטוי ישיר לכך נראה בשבוע שעבר, כאשר הודיעה קבוצת עליבאבא - הבעלים של ענקית המסחר עלי אקספרס. כי תשיק פלטפורמה אשר תסייע באספקה מואצת של ציוד רפואי דחוף, על ידי חיבור ישיר בין ספקי ציוד רפואי ברחבי העולם לבין צוותי רפואה הנמצאים במוקד התפרצות נגיף הקורונה. כמו כן, על פי פרסומי כלכליסט יצרה קשר עם ספקים ישראלים במטרה לרכוש ציוד רפואי. 
 
להשקיע נכון בחברות מדיקל כחול לבן
 
מיזמי מדיקל מעולם לא היו נחוצים יותר ולכן על אף המשבר האחרון האטרקטיביות שבהשקעה אינה פוחתת. כמובן, לאירועים האחרונים יש משמעות כלכלית רחבה שתציב בפני החברות אתגרים חדשים אך גם הזדמנויות חדשות עבור משקיעים לקחת חלק בחברות שלפני כן לא היו נגישות להם בשווי עדיף. 
 

"הזדמנויות השקעה בחברות מדיקל פורצות דרך" צילום: ExitValley

 
בימים אלה, מציעה ExitValley מספר הזדמנויות השקעה בחברות מדיקל פורצות דרך, ובהן:
 
VessiMedical
VessiMedical פיתחה מכשור רפואי המאפשר לחסל תאים סרטניים בשלפוחית השתן באמצעות טכנולוגיית הקפאת תאים מתקדמת ומוכחת (Cryotherapy), ובכך לראשונה מאפשרת חיסול של התאים הסרטניים ללא פגיעה באיכות חיי המטופלים ופחיתה את סיכויי חזרת המחלה. 
 
Lydus Medical 
לידוס מדיקל פיתחה מכשיר רפואי פורץ דרך ומוגן בפטנט, שעושה מהפכה בתחום המיקרו-כירורגיה. הפיתוח החדשני עושה אוטומציה להליך התפירה של כלי דם זעירים, ומאפשר לכל מנתח לבצע בקלות ובבטחה פרוצדורה מורכבת, שכיום מבוצעת באופן ידני ודורשת מאות שעות הכשרה.
 
SlitLED 
סליטלד פיתחה טכנולוגיה רפואית פורצת דרך, המאפשרת לכל אחד לעבור בדיקת עיניים בסביבת מגוריו ע"י רופא מרוחק, באופן אמין ונוח מהמבוצע עד היום. הפיתוח של החברה, המוגן בפטנט, מאפשר אבחון מוקדם של נזקים ותורם להצלת הראייה ב-80% מהמקרים. 
 
Aqueduct Medical
אקוודוקט מדיקל (Aqueduct Medical)  פיתחה טכנולוגיה רפואית פורצת דרך אשר עושה מהפכה בתחום הניתוחים התוך-רחמיים. פיתוחי החברה, המוגנים בפטנט, הם היחידים בעולם אשר מאפשרים אבחון והרחבה מהירה ובטוחה של צוואר הרחם לצד אפשרות מניעת הצורך בהרדמה כללית והעברת הפרוצדורה מחדרי הניתוח למרפאות חוץ ולקליניקת הרופא.
סבבי הגיוס באמצעות פלטפורמת אקזיטוואלי מתבצעים בהתאם למודל של פטור מחובת פרסום תשקיף לפי סעיפים 15א(א)(1) ו-15א(א)(7) לחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968. במודל זה, בכל סבב השקעה חשיפת מידע מפורט על ההשקעה ועל החברה מוגבל ללא יותר מ- 35 משקיעים שאינם משקיעים כשירים וסבב ההשקעה איננו במתכונת של רכז הצעה כהגדרתם בחוק ניירות ערך.
עקבו אחרינו