בעולם של ריבית אפס ההשקעות הסולידיות שאפיינו את הדור הקודם כבר איבדו מאופיים הבטוח, וקהילת המשקיעים שדואגים לעתידם הפיננסי אימצו אפיקים חדשים במטרה לגוון את תיק ההשקעות ולעשות תשואות נאות. אחד האפיקים הבולטים במציאות החדשה הוא ההשקעה בחברות טכנולוגיה, נדל"ן ומיזמים עסקיים דרך פלטפורמות ההשקעה האינטרנטיות.
שוחחנו עם מספר משקיעי Crowd ותיקים כדי להבין איך עושים זאת נכון.
סיכוי לתשואה יוצאת מן הכלל
זה לא סוד שהשקעות בענף ההיי-טק מציעות פוטנציאל לתשואה שלא תמצאו באף מקום אחר. החיבוריות בעידן הטכנולוגי מאפשרת למיזמים להגיע לכל רחבי העולם ולגדול באופן אקספוננציאלי בזמנים (יחסית) קצרים. ההיי-טק הישראלי כבר הוכיח את עצמו ככוח עולמי, ובמהלך העשור האחרון נרשמו 1,210 אקזיטים בשווי של למעלה מ-110 מיליארד $.
מגמה זו אינה נעלמת מבכירי המערכת הפיננסית, כך למשל, יו"ר רשות ניירות ערך, גב' ענת גואטה, ציינה שענף ההיי טק הינו אחד ממחוללי הצמיחה המשמעותיים של הכלכלה ודיברה על מהלכים שתכליתם לחבר את הציבור לענף.
אורי שרוני, משקיע מנוסה המכהן כדירקטור במספר חברות בתחום הפיננסי, מסביר: "הם (הרשות לניירות ערך) מתקשים לשתף את הציבור בסצנת ההיי-טק והסטארט-אפ הישראלית. בתור משקיע חשבתי שזה נכון כבר לפני הרבה שנים, כיוון שהיה לי מאוד ברור שלשם העולם הולך. הסיבה העיקרית היא שתחום ההשקעות פועל כבר זמן רב בעולם של ריבית אפס - כך שהשקעות חסרות הסיכון הופכות להיות מסוכנות לא פחות. במקרים רבים, כשתפנה להשקעה סולידית אתה קונה נמר בתחפושת."
"אז נשאלת השאלה איך בכל זאת ארוויח?" מוסיף שרוני. "או שאשקיע במניות - שזה רכיב שיש בו סיכון, או שאשקיע ברכיבים כמו סטארט-אפים - חברות הזנק ודומיהם, במקומות שלא הוגדרו בלעדיים למשקיע כשיר – כי רוב עם ישראל לא מוגדר משקיע כשיר. לכן, צריך למצוא כלי שיאפשר את ההשקעה, בסדרי גודל שאני יכול להרשות לעצמי, בפיזור שיחסוך ממני את ה1 או 0, וכך נוצר המצב בו פלטפורמות ההשקעה בחברות טכנולוגיה הן אופציה מאוד אטרקטיבית."
"צריך למצוא כלי שיאפשר את ההשקעה, בסדרי גודל שתוכל להרשות לעצמך, בפיזור שיחסוך את ה1 או 0." – אורי שרוני. צילום: שאטרסטוק
הדרך הנכונה להשקיע בחברות טכנולוגיה ומיזמים ישראלים
כשמדברים על הדרך הנכונה להשקיע בכלל ובחברות טכנולוגיה בפרט, העיקרון הראשון והחשוב ביותר הוא עיקרון הפיזור. פיזור השקעות נוגע לחשיפה לסיכון בהשקעה נתונה, כאשר השאיפה היא לצמצם חשיפה זו ככל הניתן.
ניצן לוינסון, אגרונום, משקיע, ויזם בתחום המדיקל והקנאביס הרפואי, מרחיב: כמובן שהאפשרות להשקיע סכומים יחסית קטנים ולפזר סיכונים הם היתרונות המרכזיים. אבל מה שבאמת מיוחד הוא שכל המידע נגיש - יש לך את היכולת לדבר ישירות עם המנכ"ל, לבקש תשובות ומספרים ולבדוק בעצמך את כל הפרטים. ברמה האישית, קיבלתי את האפשרות להשקיע בעולמות תוכן בהם אני מתעסק ולכן היה לי נוח לגשת לתחום.
"לגברת כהן מחדרה זה לא מתאים." מבהיר אורי שרוני "אבל הבן שלה יצא מקבע ורוצה לטבול את רגליו בעולם ההשקעות. הוא מתעניין בטכנולוגיה ומתמצא בתחומים החמים. אתה מאפשר לו להיכנס לעולם ההשקעות בסכומים שיש לו, לפזר את הסיכון בין כמה חברות, לקבל את המידע המתאים ממקור ראשון ולדעת איפה עומד המוצר בכל רגע נתון - האם יש התעניינות, לאן זה הולך וכו'. זה דבר מדהים - כי עד היום, העולם הזה היה רק בידי בעלי הון מאוד כבדים."
ניצן לוינסון מסביר את החשיבות של מעורבות בתהליך: "בהקבלה לתחום שלי, זה כמו שאדם עם חרדה רוצה לקבל כמה שיותר מידע כדי להרגיש שהוא שולט בסיטואציה. לכן ההגעה לכנס מציגים (pitch event) מאוד חשובה בעיני, לפגוש את היזמים ולראות את הדרך שבה הם עומדים ונראים. בשורה התחתונה, בהשקעות שעשיתי זו הייתה החותמת שגרמה לי לקבל החלטה." היתרון באירועים מסוג זה הוא שבסוף הפרזנטציה המשקיעים מקבלים הזדמנות לשאול את היזמים שאלות, וכך באה לידי ביטוי חכמת ההמונים של המשקיעים. "אני בעל אוריינטציה מדעית, משקיע אחר מגיע עם אוריינטציה כלכלית וככה השאלות משלימות את התמונה המלאה."
"תהליך ההשקעה מאוד קל ונוח במיוחד כי החוזה אחיד. אבל עדיין צריך לעבור על החוזה, על התנאים, לשאול שאלות ולהבין את המשמעות של כל סעיף לעתיד" – ניצן לוינסוןצילום: שאטרסטוק
הזדמנות להשקיע כמו אנג'לים ולצד קרנות
זוהר טרדלר, רופא ואחד ממשקיעי HeraMed, החברה הישראלית הראשונה אי פעם שהונפקה לאחר שהשלימה קמפיין השקעות אינטרנטי, מספר: “לפלטפורמת ExitValley, אשר דרכה השקעתי בחברת HeraMed, שני יתרונות מרכזיים מבחינתי, הראשון הוא שהיא מבצעת עבורך את תהליך הסינון, והשני הוא שהיא מרכזת מבחר הזדמנויות השקעה מגוונות במקום אחד מאורגן".
אורי שרוני מוסיף "זה שאתה מנגיש את עולם השקעות ההון סיכון גם לאזרח מן השורה, לא אומר שאתה מציע לו מוצר נחות - אתה פשוט מציע לו מוצר שתפור למידותיו. באותה מידה, באותן החברות שאקזיטוואלי מציעה לציבור, בסיבובים הבאים, ולעיתים גם באותו סיבוב, יש גם גופים או אנשים פרטיים ששמים כסף גדול. זה לא בהכרח מחליף אותם וזה לא אומר שאתה מקבל מוצר פחות טוב. אחד הדברים שאני אוהב באקזיטוואלי הוא שכל המשקיעים נכנסים בדיוק באותם התנאים. אין משקיע שהוא עדיף מבחינת הזכויות, כולנו זהים. לדוגמה כולנו מקבלים את האופציה להצטרף לסבב גיוס נוסף במידה ויש כזה."
ניצן מוסיף מנקודת המבט שלו: "רוב החברות שמגיעות מתעסקות בתחומים חמים. כשבאה חברה שמתעסקת במדיקל , אני מבין את ההליך שהוא עומד לעבור ואני יודע פחות או יותר אם הוא בר השגה. אם מגיעה חברה שמפתחת מוצר לסרטן, אני אפילו לא מסתכל כי אני יודע שהסכום הדרוש הוא גדול ממה שהם עומדים לגייס. אלה חברות שצריכות להשקיע הרבה כסף בכניסה לשוק. מנגד, השקעתי בHargol Foodtech לאחר שכבר זכו בתחרויות, עברו הישגים משמעותיים ולכן הרגשתי הרבה יותר ביטחון לשים את הכסף. בנוסף, תהליך ההשקעה מאוד קל ונוח במיוחד כי החוזה אחיד. אבל עדיין צריך לעבור על החוזה, על התנאים, לשאול שאלות ולהבין את המשמעות של כל סעיף לעתיד. "
לא להיסחף אחרי הסיפור הלא נכון
לסיום ביקשנו מהמשקיעים לשתף את כלל האצבע שלהם לביצוע השקעה נכונה:
אורי שרוני: "אני משקיע במיזמים שאני מסוגל להסביר לעצמי או שהבנתי לעומק את המצגת. אם לא הצלחתי להבין אני לא במשחק. הייתי ממליץ מי שעומד בפני התלבטות - תשקיע במה שאתה מאמין בו. אם אתה מגיע מעולם הקיימות ואתה מבין מה קורה שם מאחורי הקלעים, תשקיע בקיימות. אם אתה מבין בגיימינג, תשקיע בגיימינג או בעולמות משיקים. זו צריכה להיות החלטה מודעת, לא החלטה של רגע. חשוב לקרוא את המצגות, לראות את האנשים, לנתח את הסיכונים ורק אז לקבל החלטה."
זוהר טרדלר: "בחנו את החברות לפני שאתם מבצעים את ההשקעה. אחד היתרונות המשמעותיים של פלטפורמות ההשקעה הוא שהן מאפשרות לחברות המגייסות להציג את מרכולתן במקום אחד מאורגן. תשתמשו בזה"
ניצן לוינסון: "תטילו ספק ותשאלו שאלות. לפעמים מציגים תמונה יפה שלא תמיד צמודה למציאות. חשוב לשאול את השאלות הקשות, איפה המכשולים? קרה לי שפגשתי סטארט-אפ עם רעיון טוב שלא ידע לענות על שאלות רגולציה. הפריצה לשוק הייתה כרוכה בפגיעה בחברות חזקות ולכן לא היה בטוח שזה בר ביצוע ובוודאי לא בלוח הזמנים שהציגו. היכולת להתמודד עם הבעיה כמו שהיא תוארה מוטלת בספק."
לסיכום, עולם ההשקעות המשתנה מציע אתגרים חדשים אך גם הזדמנויות שטרם נראו בעבר. הכנת תיק השקעות חכם, פיזור סיכונים ושימוש נבון בפלטפורמות השקעה חדשניות עשוי להיות המפתח להשגת תשואות נאות בעולם של ריביות נמוכות במיוחד.